30 Ocak 2014 Perşembe

Tüp Bebek Tedavisinde Çatlatma İğnesi Neden Önemli?




Tüp bebek tedavisinde ilk aşama yumurtalıkların uyarılmasıdır. Yumurtaların uyarılması için bayana yüksek dozda FSH içeren enjeksiyonlar verilerek,birden fazla yumurta üretmesi sağlanır. Bu sürece bayanın adetinin 2. veya 3. günü başlanır.Ortalama olarak 11-12 gün sürerken, bu süreç içinde 3-4 kere ultrasonla muayene çağrılır. FSH içeren ilacın hastanın yumurtasının nasıl büyüttüğü takip edilir, gerekirse ilaç dozunda değişiklikler yapılır.
Yumurtalar ortalama olarak 17-20 mm büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi dediğimiz iğne yapılır. Ortalama 35.-36. saat de sedasyon ile hastanın yumurtaları toplanır. Yumurtalar bu iğneden ortalama 48 saat sonra çatlarlar.Çatlamadan yumurtaların toplanması gerekir.
O nedenle doktorun dediği saatte bu enjeksiyonun yapılması gerekmektedir.Aksi taktir de tüm tedavi süreci iptal olabilir.
Tüp bebek tedavilerinde yumurtaların vücut dışına alınması çatlatma iğnesinden ortalama olarak 34-37 saat sonra yapılmaktadır. Bu zaman aralığının dışında da yumurtaların,alınmadan önce çatlama riski de vardır. Bu durum da tedavi kesilir. Bu nedenle çatlatma iğnesinin saatine çok çok dikkat etmek gerekmektedir.

Doktorunuzun verdiği saatin dışında bir uygulama gerçekleştiyse mutlaka doktorunuza ulaşın ve var olan durumunuzu bildirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder