17 Aralık 2013 Salı

Kısır Olan Erkeğin Değerlendirilmesi

Infertilite problemi kadın ve erkeği esit oranda etkiler. Infertilite çiftlerde %40 erkeğe baglı, %40 kadına baglı, %10 erkek ve kadın herikisinde, %10 bilinmeyen sebeplerden meydana gelir. Bu nedenle infertil çiftin her ikisi de problemi anlamalı ve kendi arasında tartısmalıdır. Erkek infertilitesi birçok sebebe baglıdır. Sperm üretim bozuklukları, sperm kanallarındaki tıkanıklıklar, sperme karsı antikor varlığı, testis travması, hormonal bozukluklar, anatomik problemler, varikosel, geçirilmiş hastalıklar, infeksiyonlar ve bazı ilaçlar infertiliteye yol açabilir. Sebep ne olursa olsun infertilitenin üstesinden gelmek kolay değildir. Birçok infertil erkek, kendisini eksik ve mutsuz hisseder. Bazıları erkekliğini kaybettiğini düsünür. Infertil çiftler bu problemlerin üstesinden gelmek için birbirlerine destek olmalıdır. Infertilite sebeplerinin %90’ının tedavi edilebildigi ve birçok tedavi seçeneğinin bulundugu unutulmamalıdır.
ERKEĞİN DEĞERLENDIRILMESI
Hastanın tıbbi özgeçmisi: Geçirilmis kabakulak, bazı ateşli hastalıklar, cerrahi girişimler veya travmalar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hastayı etkileyebilir. Ayrıca kimyasal maddelere maruz kalma, stres, ilaç ve alkol kullanımı, zararlı alışkanlıklar, cinsel ilişki zaman ve sıklığı, ailede bu tip problem varlığı da önemlidir. Fizik muayene: Ürolog, üreme organlarını muayene eder. Testislerin yerinde olup olmadığı, testislerin durumu, sperm kanalları, skrotum içinde genişlemis damarların olup olmadıgı (varikosel) araştırılır. Prostat muayenesi de yapılmalıdır. Ayrıca vücut yağ ve kıllarının dağılımına bakılır.
LABORATUAR TESTLERI
Semen (meni) analizi 48 saatlik cinsel perhizden sonra alınan taze semen makroskopik ve mikroskopik değerlendirmeye tabi tutulur. Sperm sayısı değiskenlik gösterebildigi için semen analizi en az 2 kez yapılmalıdır. Burada sperm sayısı, hareketliliği ve şekli değerlendirilir. Bu test tek başına infertilite durumunu göstermez, çünkü burada spermin tüm fonksiyonlarını görmek mümkün değildir. Fakat infertilitenin başlangıç değerlendirmesi için ilk yapılan kolay ve yararlı bir testtir.
TANI KOYDURUCU TESTLER
Semen analizinde herhangi bir anormallik varsa yapılır.
İdrar analizi
Idrarda beyaz kan hücrelerinin (lökosit) varlığı idrar yolu enfeksiyonunu veya prostat enfeksiyonunu gösterir. İdrarda önemli sayıda sperm bulunması idrar torbasına semen kaçtığına isaret eder.
Hormon analizi
Serum FSH, LH ve testosteron düzeylerine bakılır. Bunlar testis fonksiyonları hakkında bilgi verir.
Semende lökosit sayısı
Spesifik boya veya antikorlarla semendeki lökosit sayısı araştırılır. Bunların fazlalığı genital sistem enfeksiyonunu gösterir ve mutlaka tedavi edilmelidir, aksi halde spermlere zarar verir.
Anti sperm antikor testi
Bu test kadında veya erkekte sperme karsı antikor varlığını gösterir. Anti sperm antikorlar spermle reaksiyona girip onlara zarar verir ve hareketsiz kılar.
Ultrasonografi
Testislerin yapısı, damarlardaki genişlemeler (varikosel) ve sperm kanallarındaki darlıklar hakkında bilgi verir.
TESTIS BIYOPSISI
TESE + ICSI
Menide sperm hücresi yoksa mikroskop ile alınan testis biyopsisi materyelinden elde edilen olgun sperm hücresi  ICSI için kullanılır.
TESE
Azospermik infertil hastalara uygulanır. 
Azospermi: Semen analizinde (menide) hiç sperm görülmemesidir. Azospermik infertilite iki bölümde incelenir.
a) Obstrüktif Azospermi
Sperm yollarının tıkalı olmasından kaynaklanır.
b) Non-obstrüktif Azospermi
Testislerin dışarı (sperm kanallarına) verecek kadar sperm üretememesidir. Tedavi olarak TESE uygulanır. TESE uygulanacak hastanın eşi, Kadın-Doğum uzmanına yönlendirilerek oradan takibe alınması sağlanır. Kadının ovulasyon (yumurtlama) dönemine göre TESE uygulanacak erkek, genel anestezi ile uyutularak işleme başlanır. Testisin üzerindeki cilde 1-2 cm’lik kesi yapılarak testislere ulaşılır ve testisin damarsız kısmından testis açılır. Ardından mikroskopik olarak testis incelenir ve en dolgun beyaz renkte daha geniş tubuluslar (çıplak gözle görmek zordur ama mikroskopik olarak kolayca görülebilir) alınarak, daha ince ayarlı (daha hassas) mikroskopla, sperm olup olmadığı araştırılır. Eğer testiste tüm aramalara rağmen sperm bulunamasa, aynı işlem diğer testise de uygulanır.
Non obstrüktif azospermik olgularda çıplak gözle yapılan islemde testiste sperm bulma sansı %15-30 arasında iken, mikroskop altında yapılanda bu oran %40-50 arasındadır. Mikro tese de testisten gereksiz doku alınmadığından, ileride erkekte meydana gelebilecek bir takım sorunlar daha azaltılmaktadır.


kaynak:http://bulentbaysal.net/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder